Wanneer je gaat verven is het soms verstandig om de ondergrond te voorzien van een laagje grondverf of primer. Dit zorgt er namelijk voor dat je verf beter hecht. Grondverf vult oneffenheden op en zorgt er op hout bijvoorbeeld voor dat het hout zich niet vol zuigt met verf. Ook bij metalen en kunststof is grondverf of primer echt nodig. 

Wanneer moet je grondverf gebruiken?

Grondverf gebruik je op materialen (hout, metaal en kunststof) dat nog nooit eerder is geverfd of is ‘behandeld.’ Mocht er al een laag verf opzitten, maar is deze laag in slechte staat? Ook dan raden we aan een laagje grondverf te gebruiken. 

Verschillen grondverf op waterbasis en terpentine

Grondverf op waterbasis wordt over het algemeen gebruikt voor binnen. Grondverf op basis van terpentine voor buiten. Het is mogelijk om grondverf op basis van terpentine binnen te gebruiken, maar het nadeel is dat deze basis snel vergeelt. Let erop dat wanneer je een grondverf gebruikt op waterbasis, je ook een verf op waterbasis moet gebruiken. Hetzelfde geldt voor (grond)verf op basis van terpentine. 

Welke grondverf moet ik gebruiken?

Welk merk of soort primer je koopt hangt af van wat je wilt verven. Wanneer je hout wilt verven raden we je aan een grondverf te kopen die speciaal is ontwikkeld voor hout. Zie hieronder nog meer varianten van grondverf:

  • Grondverf voor hout:

Grondverf voor hout is verkrijgbaar op basis van water en terpentine. 

  • Grondverf voor steen:

Grondverf voor stenen ondergronden is alleen verkrijgbaar op waterbasis.

  • Grondverf voor Metaal:

Voor metaal gebruik je een metaalprimer, loodvrije menie of universele grondverf.

  • Grondverf voor board (MDF):

Grondverf voor board is verkrijgbaar op waterbasis en op basis van terpentine. 

  • Grondverf voor kunststof:

Grondverf voor kunststof is verkrijgbaar als kunststof primer en universele grondverf.

Het aanbrengen van grondverf

Voordat je grondverf op de ondergrond aanbrengt, dien je de ondergrond eerst vetvrij te maken en te schuren. Daarna kun je met een roller en kwast aan de slag met de grondverf.