Het is het ruim 50 jaar geleden dat de lavalamp, ieders favoriete embleem van de psychedelische jaren 60, het levenslicht zag.Ter ere van deze mijlpaal vonden we het niet meer dan gepast om enkele feiten over dit type verlichting met je te delen die je misschien niet wist.

Enkele feiten over de lavalamp

De lavalamp werd in 1948 uitgevonden door een Engelse accountant genaamd Edward Craven Walker. Hij was geïnspireerd door een eierwekker in een pub gemaakt van een cocktailshaker gevuld met buitenaards uitziende vloeistoffen borrelend op een fornuis top. Het kostte Craven Walker 15 jaar om zijn ontwerp te perfectioneren.

De lavalamp heette oorspronkelijk een “Astro Globe”, werd dan bekend als een Lava Lite (naar het bedrijf dat de Amerikaanse productierechten kocht) alvorens bekend te worden onder de naam waaronder hij nu bekend is.

Geen twee lavalampen zijn hetzelfde. Craven Walker wist dat hij “het gemaakt” had toen hij hoorde dat Ringo Starr een van zijn lampen had gekocht.

Bedoeling lavalamp

De lampen waren oorspronkelijk bedoeld als luxeartikel voordat ze werden opgepikt door hippies en de swingende jaren ’60 set als psychedelisch accessoire.

De lavalamp verscheen voor het eerst op TV in Dr. Who in de jaren 60.

Aan het eind van de jaren 1970 daalde de verkoop van de lavalamp, maar in de jaren 90, na de release van de Austin Powers-films, werd hij opnieuw populair.

Er is een lavalamp permanent tentoongesteld in het Smithsonian.

De grootste lavalamp die ooit gemaakt is, is drie meter hoog en bevat tien liter ¨lava¨.

De duurste lavalamp ooit verkocht was 15.000 dollar.

The lavalamp is een interessante lamp waarmee je echt een grappig interieur kunt creëren. Wij vinden niet dat de lamp overal bij past, in een industrieel interieur zouden wij hem niet neerzetten, maar in een Scandinavisch interieur, of een interieur dat door de jaren 70-stijl geïnspireerd is past hij wel weer heel goed.