Een verstopte leiding wil je het liefst niet meemaken. Maar hoe voorkom je dit? Veel huishoudens zijn niet bewust van de gevolgen wat je allemaal door de afvoer gooit. En zodra de leidingen verstopt zijn geraakt, dan is het al te laat. Wacht dus niet tot het mis gaat, maar ga actief aan de slag met het voorkomen dat de leidingen in je huis verstopt raken. 

Afvalfilters plaatsen

Start met het plaatsen van afvoerfilters. De meeste problemen starten met ophopingen van afval in je leidingen. Op gegeven moment is het teveel en ontstaat er een verstopping. Door afvalfilters te plaatsen zorg je ervoor dat het grootste gedeelte van je afval tegengehouden wordt. Plaats dit op alle afvoerputjes. Verzamel al het afval en gooi dit restafval dus ook meteen weg. Maak je leidingen periodiek schoon door speciaal afvoer schoonmaakmiddel te gebruiken. Daarnaast kun je de afvoerputjes onderhouden zoals het regelmatig schoonmaken van het doucheputje.

Wat kan door de afvoer?

Gooi niet blind zomaar alles door de afvoer heen. De afvoerleidingen zijn bedoeld om al het afvalwater af te voeren. Alle restafval dien je weg te gooien via de afvalbakken. Klinkt simpel, maar doe je dit zelf ook? Gebruik je afvoer dus ook alleen waar het voor bedoeld is. Sorteer daarom je afval en zorg dat je zoveel mogelijk via afvalbakken weggooit. Anders heb je kans dat al je afval weer een keer omhoog komt wanneer er sprake is van een verstopping. En daar zit niemand op te wachten.

Wat te doen bij verstopping?

Niet alle zaken kun je zelf oplossen. Daarnaast kunnen ook onvoorzienbare oorzaken een verstopping in de leiding veroorzaken. Is er sprake van een lekkage of komt het afvalwater weer omhoog na het wegspoelen? Sluit zo snel mogelijk de hoofdkraan af. Op deze manier wordt er geen nieuw water je woning ingepompt. We raden vervolgens dan altijd aan om een specialist in te schakelen. Is het dus al te laat en heb je toch direct hulp nodig? Schakel de beste loodgieter van Amsterdam in om de klus te klaren. Zo wordt er snel en adequaat gehandeld voor het oplossen van jouw leiding problemen.