In de middeleeuwen zien we dat de huizen allemaal nog rieten daken hebben en ze veelal uit hout vervaardigd zijn. Dat zag er prachtig uit alleen het nadeel was dat ze ook wel snel in de brand vlogen, want al het genoemde materiaal is natuurlijk erg brandbaar wanneer het niet geïmpregneerd is met moderne middelen. Daarom is men overgestapt op dakpannen en stenen huizen. Toch is men op het platteland vele eeuwen trouw gebleven aan het oud-hollandse rieten dak en een woninginrichting in die stijl. Maar hoe ziet dat er nu precies uit? We nemen het met je door in deze blog. Trouwens, woon jij op het platteland en wil je graag je rietdak laten repareren of er eentje laten maken? Een rietdekker komt graag bij je langs om de mogelijkheden te bespreken. 

Oud-Hollandse stijl 

Het is mogelijk om de verschillende stijlen principes van de oud Hollandse stijl toe te passen in een moderne variatie hierop in en oud-hollands interieur zien we een vloer van klinkers of houten planken. Opvallend is ook de grote haard wel op gekookt werd. Deze is zeer open en lijkt wel wat meer op een open vuur dan op een open haard die we tegenwoordig kennen. Gekleurde gordijntjes zijn aan schouw bevestigd. Ook zien we vaak pollepels en andere benodigdheden aan de schouw hangen. De eettafel mag niet ontbreken. Die was groot want gezinnen waren vaak groot. Als we naar het witte plafond kijken, dan zien we de mooie, bruine balken er sfeer aan geven. Een grote kast met het service zorgde voor de noodzakelijke opbergruimte. In sommige gevallen zien we ook een tegeltjeswand met allerlei kleine figuratieve tafereeltjes. Natuurlijk in het kenmerkende blauw op wit.

Een oud-Hollandse stijl voor nu

Je ziet dat de principes van de oud-Hollandse stijl ook in moderne interieurs terugkomen. Het is bijvoorbeeld in om een grote canvas te laten bedrukken met een afbeelding van een oud-Hollandse tegeltjeswand. Dit canvas kun je dan quasi nonchalant tegen de muur zetten. Het bruin op de balken is in vele gevallen in interieurs vervangen door moderne kleuren, maar het idee van zichtbare balken bestaat nog steeds. Vaak worden plafond en balken wit geverfd om zo optisch gezien een ruimere kamer te hebben. Het plafond lijkt zo hoger. 

Ook in de slaapkamer is het mogelijk om een oud-hollandse sfeer neer te zetten. Natuurlijk is dit alleen mogelijk wanneer je gaat voor een bedstee. Precies zoals ze dit vroeger ook hadden. Dat soort dingen zijn heel erg leuk om in je interieur toe te passen. Laat je inspireren door de voorbeelden die je ziet online en maak je eigen neo-oud-Hollandse stijl thuis.