Sauna kopen, een goed idee? Wij vinden van wel. In deze blog nemen we met je door wat de voordelen van een sauna / wellnes zijn. Lees snel verder in deze blog zodat jij ook je voordeel kunt doen met de goede eigenschappen van een sauna voor thuis. 

Hoe en wat van een sauna

De Finnen weten al jaren alles over de voordelen van de sauna, en de rest van de wereld begint het nu eindelijk te begrijpen! Veel traditionele culturen gebruiken al duizenden jaren warmtetherapieën voor genezing, zoals de Maya’s (2000 v.Chr.) en de oude Grieken en Romeinen (300 v.Chr.). Tegenwoordig is saunagebruik in vele culturen verankerd, van de Finse sauna’s tot de Zweedse bastu, de Russische banya’s, de Koreaanse jjimjilbangs, en de Japanse sento. De term “sauna” kan verwijzen naar elk type kleine of grote ruimte die is ontworpen om de gebruiker droge warmte of natte warmte (stoom) te laten ervaren. Er zijn nu ook infrarood sauna’s (ver en dichtbij) die infrarood licht uitstralen en beweren het lichaam doeltreffender te verwarmen.

Soorten sauna’s

  • Er zijn verschillende soorten sauna’s, waaronder:
  • Traditionele droge sauna’s, die verwarmd kunnen worden met vuur, hete stenen, gas, of elektriciteit (populair in de Scandinavische of Finse cultuur)
  • Stoomsauna’s, waar je stoom kunt genereren door water op het verwarmingselement te doen (vaak te vinden in kuuroorden en sportscholen)
  • Infraroodsauna’s, die gebruik maken van onzichtbaar licht met bepaalde frequenties om de lichaamsweefsels te penetreren en rechtstreeks te verwarmen (er zijn kleinere thuisapparaten verkrijgbaar)

Infrarood sauna

De infrarood sauna is een recentere uitvinding, aangezien deze alleen met elektriciteit kan werken. In de jaren 1800, stelde Dr. John Harvey Kellogg uit Michigan wat hij noemde een “elektrisch lichtbad” samen uit gloeilampen, juist rond de tijd dat gloeilampen (die veel nabij infrarood licht uitstraalden) werden uitgevonden. Nadat hij zijn uitvinding op de Wereldtentoonstelling van Chicago had gepresenteerd, zag een Duitse ondernemer het apparaat, maakte het na en verkocht het over de hele wereld vanwege de krachtige genezende werking. Er werd gezegd dat dit apparaat de jicht genas voor de koning van Engeland!

Welke sauna is het beste?

Het onderzoek hiernaar is nog niet afgerond. De meeste studies zijn gedaan in traditionele sauna’s en lijken erop te wijzen dat de warmte het belangrijkste voordeel biedt. Tegelijkertijd beweren veel bedrijven dat infrarood sauna’s extra voordelen hebben, hoewel we nog steeds wachten op studies om dit te bewijzen. Infrarood sauna’s zijn vaak veel goedkoper en gemakkelijker in te passen in een thuisomgeving, waardoor ze voor de meesten van ons een redelijkere optie zijn.

Het is qua gezondheid en thuisgenieten dus erg slim om een sauna voor thuis aan te schaffen.