Slotproblemen komen vaak op het moment dat je het niet verwacht. Daarnaast zijn het vaak problemen die acuut opgelost moeten worden. Denk maar aan afspraak waar je naar toe moet, maar je kunt je woning niet op slot doen. En nu? Juist dan is het goed om te beschikken over kennis over het oplossen van slotproblemen. In deze blog behandelen we wat je moet doen wanneer je sleutel afbreekt in het slot.

Laat je sleutel niet afbreken in het slot

Uiteraard is de eerste stap om er juist voor te zorgen dat je sleutel niet afbreekt in het slot. Dit gebeurt namelijk niet zomaar. Dit gebeurt meestal in combinatie met nalatigheid op het gebied van onderhoud. Zo zijn dit de meest voorkomende herkenningspunten dat er een kans bestaat op het afbreken van een sleutel in het slot:

  • Roestverschijnselen rondom het slot
  • Stroef slot
  • Roest op de sleutel
  • Gebogen sleutel
  • Blokkerend slot

Kom je een van deze punten tegen? Neem dan gelijk maatregelen. Zo zijn er onderhoudsmiddelen voor een verroest of stroef slot. Is de sleutel niet meer in optimale staat? Gebruik deze dan niet meer. Laat dan een reservesleutel maken en maak geen gebruik meer van de verroeste of gebogen sleutel.

De sleutel is afgebroken

We letten niet allemaal op de staat van onze sloten en sleutels. Wanneer het moment is aangebroken dat de sleutel is afgebroken dan hebben we de volgende tips wat je wel en niet moet doen. 

Niet doen

Steek niet de restant van de sleutel in het slot om een poging te doen het slot alsnog te draaien. Je hebt hiermee alleen maar kans dat je het afgebroken gedeelte verder het slot in duwt, en dit wil je absoluut niet. 

Wel doen

Wanneer er nog een stuk sleutel uitsteekt dan kun je met behulp van het juiste gereedschap een poging doen om de restant van de sleutel uit het slot te halen. De beste manier is om gebruik te maken van een pincet, daarnaast kunnen twee verbogen paperclips ook helpen. Door zowel boven als onderlangs een ijzerdraad te gebruiken kun je dit als een soort van tang gebruiken om de sleutel in beweging te brengen.

Schakel de slotenmaker in

Met geluk is de sleutel niet zodanig afgebroken dat je het zelf kunt oplossen. Echter, is een afgebroken sleutel vaak een te complexe zaak om snel zelfstandig op te lossen. De snelste oplossing is in dit geval een professionele en lokale slotenmaker te bellen. Zoals de snelle slotenmaker in Zaandam. Je slotprobleem kan dan vaak binnen een uur al verholpen zijn, zodat je weer snel door kan naar je afspraak.