Het verhuren van je woning in Amsterdam als particulier is mogelijk, maar je moet je houden aan veel regels en strenge wetgeving. Je kunt niet zomaar je huis op bijvoorbeeld Facebook of andere sociale kanalen aanbieden voor de (tijdelijke) verhuur.  

Regelgeving en wetten rondom het verhuren van je huis

Je hebt twee soorten wetgeving die het verhuren van je huis mogelijk maken, namelijk de Leegstandswet of de kortdurende verhuur. Bij de leegstandswet mag je je woning verhuren voor een periode van 0,5 – 5 jaar. Bij de kortdurende verhuur is dit 0 – 2 jaar. Bij een kortdurende verhuur heb je als verhuurder nooit het recht om de huurovereenkomst tussentijds op te zeggen. Bij de Leegstandswet mag dit wel. De voorwaarden bij het volgen van de Leegstandswet is dat je een leef en te koop staand huis hebt. Bij de kortdurende verhuur zijn er geen extra voorwaarden. 

Toestemming vragen aan de bank bij een hypotheek 

Wanneer er een hypotheek op het huis zit die je wilt verhuren, ben je verplicht om toestemming te vragen aan de bank. Ook als het echt maar tijdelijk is. Wanneer je je huis te huur zet waar je een hypotheek op hebt kan het zijn dat je bank hier achter komt en je je huis gedwongen moet verkopen met eventueel restschuld. 

Het bepalen van de huurprijs

Het bepalen van de huurprijs mag je helaas niet zelf. Er wordt gekeken naar hoeveel punten je huis krijgt vanuit het landelijke woningwaarderingsstelsel. Wanneer hier uitkomt dat je een huur van minstens €737,14 per maand mag de huurprijs zelf worden bepaald. 

Schakel een verhuurmakelaar in

Als je zeker wilt weten dat overal aan wordt gedacht en je prettige huurders in je woning krijgt, raden we echt aan een verhuurmakelaar in te schakelen om je woning te verhuren in Amsterdam. Zij ontzorgen je vaak volledig. Voor die dienst betaal je maandelijks een vast bedrag.