Een aantal jaren geleden ging opeens iedereen over op zonnepanelen. Vanuit de overheid kregen we subsidie, om zodoende groene energie te promoten. Helaas is er anno 2021 geen landelijke subsidie meer op zonnepanelen. Zijn zonnepanelen nog wel een goede keuze? We benoemen de voordelen van zonnepanelen, maar hebben helaas niet de kennis om echt de diepte in te gaan. Neem daarom eens een kijkje bij Zonnepanelen Leeuwarden. Zij zijn experts in het leggen van zonnepanelen en weten alle “ins-and-outs”. 

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn nu geen nieuwe trend meer en mensen zijn zich steeds meer bewust van de vele voordelen van zonnepanelen. We vatten de belangrijkste voordelen voor je samen:

  1. Een lagere energierekening: door zelf energie op te wekken bespaar je continue op je eigen energierekening. 
  2. Je beperkt de CO2-uitstoot: door schone energie op te wekken help je mee aan een schonere aarde. We weten dat het een kleine bijdrage is, maar in principe moet iedereen aan de groene energie. Samen maken we namelijk wel een flinke impact.
  3. Je huis wordt meer waard: huizen met zonnepanelen kunnen meer voor hun woning vragen. Je krijgt namelijk een hoger energielabel en de koper hoeft zelf niet meer te investeren in zonnepanelen.

De kosten van zonnepanelen

Hoewel we erg balen dat er landelijk geen subsidie meer wordt vrijgegeven, kun je nog wel de btw op zonnepanelen terugvragen. Deze btw teruggave scheelt al erg op de kosten. Maar is er dan helemaal geen subsidie meer te verkrijgen? Gelukkig heb je als particulier nog een kans op subsidie, mits je in een groene gemeente woont. De subsidies voor zonnepanelen in Nederland worden namelijk in 2021 per gemeente bepaald. Met een beetje mazzel woon je in een gemeente waar groene energie nog ferm op de agenda staat en kun je hiervan profiteren. Als je zonnepanelen te duur vindt om in een keer aan te schaffen kun je ook een energiebespaarlening aanvragen. Deze lening kent een hele lage rente, zodat meer mensen het aandurven om zonnepanelen aan te schaffen. Maar onthoudt: hoe hoog de kosten voor zonnepanelen ook zijn, je kunt het terugverdienen op je energierekening en je zorgt voor een groenere wereld. Het is natuurlijk ook een kwestie van duurzaam bezig zijn en niet puur afhankelijk zijn van niet duurzame energieopwekking.
Wij zien in 2021 dus nog graag meer zonnepanelen op de Nederlandse daken.